Voeding led strips: welke heb ik nodig?

22-05-2016 0 Reactie's

Welke voeding heb ik nodig voor mijn led strip?

De benodigde voeding voor je led strip hangt af van het stroomverbruik van de led strip. De voeding moet het maximale stroomverbruik aan kunnen. Daarom gaan wij bij het kiezen van een voeding voor een led strip altijd uit van het maximale verbruik van een led strip, ondanks dat het stroomverbruik vaak minder is bij bepaalde kleuren of bij gedimd licht.

Op de voeding staat een maximale belasting. Met een klein rekensommetje kun je uitrekenen welke voeding je nodig hebt.

  1. Je vermenigvuldigt het aantal meter led strip met het vermogen (aantal Watt) per meter van de led strip.
  2. Tel daar 10% bij op.
  3. Deel de uitkomst door het voltage van de led strip. Je komt uit op de benodigde stroomsterkte (Ampère) voor de voeding.

VOORBEELD Je koopt een type 5050 RGB led strip, 30 leds per meter, 12 volt, 5 meter lang.

  1.    5 (meter) x 7,2 (Watt) = 36
  2.    36 x 1.10 (10%) = 39,6
  3.    39,6 / 12 (volt) = 3,3

Boven de 5 meter is het niet meer mogelijk om de 12v led strip aan te sturen met 1 voeding. Het RGB signaal wordt te zwak, waardoor de led strip tegen het eind van de strip kleurverschil vertoont. Bij 24v led strips is de maximale lengte voor 1 voeding 10 meter.

Ledstrip verlengen

Dit probleem lossen we op door na de 5 meter (10 meter bij 24v) een RGB led strip versterker te plaatsen. Deze versterker wordt opnieuw gevoed door een voedingsadapter en versterkt dus het RGB signaal. Op deze manier kan je oneindig lange led strips maken. Je moet alleen zorgen dat je over meerdere stopcontacten beschikt of een zware transformator.

Tags: voeding

Reageer