Led strip controllers

22-05-2016 0 Reactie's

Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, alle verschillende onderdelen die komen kijken bij het aansluiten van led strips. Maar eigenlijk valt dat reuze mee. De controller is bij RGB, RGBW en dual white led strips een vast onderdeel en bij een witte led strip optioneel.

Wat is een led strip controller?

Een led strip controller is een kastje dat ervoor zorgt dat jij de led strip kunt bedienen. De controller staat in verbinding met de de afstandsbediening. De afstandsbediening is de zender en de controller de ontvanger. Led strips en led lampen zijn te bedienen met verschillende soorten controllers en bijbehorende afstandsbedieningen.

Welke led strip controllers zijn er?

Controllers zijn onder te verdelen in 3 verschillende soorten.

  1. IR (InfraRood)
  2. RF (Radiografisch)
  3. WIFI/Bluetooth

Infrarood controller

Een infrarood controller en afstandsbediening moeten elkaar kunnen 'zien' om op elkaar te kunnen reageren, net zoals dat vaak het geval is bij een televisie. Je richt de afstandsbediening op het oogje dat het signaal opvangt. Daarom moet een infrarood controller altijd in het zicht worden geplaatst, zodat de afstandsbediening contact kan maken.

Radiografische controller

Bij een radiografische controller is dat niet nodig. Je hoeft deze niet fysiek te richten op de ontvanger. Het signaal gaat ook gewoon door muren heen. Daarom is het mogelijk om een radiografische controller netjes uit het zicht weg te werken. Met de radiografische afstandsbediening is het mogelijk om meerdere led strips en led lampen tegelijk of afzonderlijk te bedienen. Je kunt deze namelijk koppelen aan één tot 4 zones op de afstandsbediening. Koppel je verschillende led strips aan 1 zone, dan bedien je deze tegelijk. Als je ze aan verschillende zones koppelt, dan kun je ze afzonderlijk bedienen.

Wifi/bluetooth controller

Er zijn verschillende wifi/bluetooth mogelijkheden.

Wifi module

Een WiFi module kan worden gebruikt als toevoeging op je bestaande 4-zone controller. Door een WiFi module te plaatsen, kan je met behulp van een App je led strips en led lampen koppelen aan je Apple of Android toestel. Vanaf dat moment zijn deze te bedienen met je Smartphone of tablet én met de afstandsbediening van de 4 zone controller.

Wifi UFO controller

Er is ook een wifi controller die de 4-zone controller vervangt. Deze wordt direct aan de led strip verbonden, net zoals de 4-zone controller. Deze heeft een vernieuwde app met (naast de standaard led strip kleurenbediening) onder andere een timer-, wekker- en muziekfunctie. Het is dan alleen mogelijk om de led strip met een Smartphone te bedienen en niet met een afstandsbediening.

Bluetooth controller

De Bluetooth controller werkt praktisch hetzelfde als de Wifi UFO controller, alleen verloopt de verbinding tussen de smartphone en de controller via bluetooth in plaats van Wifi. De bijbehorende app heeft (naast de standaard led strip kleurenbediening) ook een timer-, wekker- en muziekfunctie. Ook deze led strip controller wordt direct aan de led strip verbonden en daardoor is ook enkel mogelijk de led strip met een Smartphone te bedienen en niet met een afstandsbediening te bedienen.

Tags: controllers

Reageer