Wat zijn led strips?

Geschreven door klantenservice 05-06-2015 2 Reactie's

Wat is een ledstrip?

Een ledstrip is een flexibel lint met een daarop kleine ledlampjes. Led strips worden gebruikt om indirect licht te creëren, dat een bepaalde sfeer geeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verlichting in een koof, onder een aanrecht, maar ook achter de spiegel of onder traptreden.  

 

Ledstrip wit

 

Welke soorten ledstrips zijn er?

Er zijn verschillende soorten led strips. Wij onderscheiden led strips in kleur, lichtsterkte en voltage.

Ledstrip kleuren

 

Kleurtemperatuur ledstrips

Ledstrips wit

Witte led strips zijn verkrijgbaar in verschillende tinten, die in de verlichting de kleurtemperatuur wordt genoemd. Wij hebben drie verschillende kleurtemperaturen, namelijk warm wit, helder wit en koud wit. Warm wit licht zit tegen goud/geel aan en kun je vergelijken met het licht van een gloeilamp of de zonsopkomst/zonsondergang. Het licht geeft een vriendelijk, intieme en exclusieve sfeer. In de huiselijke sfeer, tuin, maar ook in restaurants en winkels geeft dit licht de ruimte warmte. Helder wit licht is zuiver en efficiënt. Het zit precies tussen warm en koud wit in en is vergelijkbaar met de lichtkleur van een tl-lamp. Dit maakt helder wit licht ideaal voor kantoren, conferentieruimtes en ziekenhuizen. Koud wit zit tegen blauw/wit aan. Het is een helder/alert licht dat op natuurlijk daglicht lijkt. Dit maakt deze kleur ideaal voor locaties waarop iets uitgelicht moet worden. Voorbeelden hiervan zijn galerijen, vitrines en kasten.

RGB led strips

RGB staat voor Rood, Groen, Blauw. Dat betekent niet dat de ledstrip alleen rood, groen en blauw kan zijn. Rood, groen en blauw zijn de drie kleuren die nodig zijn om alle kleuren van de regenboog te kunnen mengen. Een RGB led strip kan dus alle mogelijke kleuren vormen, behalve warm wit.

RGBW led strips

RGBW staat voor Rood, Groen, Blauw, Wit. Dit zijn de kleuren die verwerkt zitten in de ledjes op de led strip. Hiermee kunnen alle mogelijke kleuren worden gemengd, waaronder ook warm wit. Dit in tegenstelling tot de RGB led strip.

Dual white led strip
 

De dual white led strip beschikt over zowel warm wit licht als koud wit licht. Met deze strip kan ook elke witte kleur tussen warm en koud wit worden gemengd.

Led strip lichtsterkte

We onderscheiden led strips op basis van lichtsterkte. De lichtsterkte wordt bepaald door het aantal leds per meter op de led strip en de grootte van de leds. Er zijn 2 soorten leds, namelijk het type 3528 en het type 5050. Ze worden zo genoemd vanwege de afmeting van de leds: 5,0 x 5,0 mm en 3,5 x 2,8 mm. De 5050 SMD ledstrip heeft door de grotere lampjes een grotere lichtopbrengst dan de 3528 SMD led strip. De lichtopbrengst van ledstrips wordt gemeten in Lumen. Dat is de officiële eenheid voor lichtstroom. Het meet de totale hoeveelheid licht dat een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. In de specificaties staat ook altijd het aantal Lumen van de led strip vermeld. Daarnaast is het aantal leds per meter bepalend voor de lichtsterkte. Hoe meer leds er op de led strip zitten, hoe hoger de lichtopbrengst is.

Voltage

Led strips zijn er in drie voltages, namelijk 12 volt, 24 volt en 220 volt. 12 volt led strips zijn standaard. Deze kunnen goed gebruikt worden voor korte lengtes (-5m). Langere afstanden van 12 volt led strips is wel mogelijk, door middel van een versterker. 24 volt led strips kunnen zonder versterker tot 10 meter worden aangesloten zonder dat er een versterker nodig is. 220 volt led strips kunnen direct op het stopcontact worden aangesloten.

Ledstrip aansluiten: welke onderdelen heb je nodig?

Een led strip wordt aangesloten op een voedingsadapter. Bij RGB, RGBW en dual white led strips is er altijd een controller nodig, om de led strip te kunnen bedienen met afstandsbediening. Bij een witte ledstrip kan optioneel een dimmer worden geplaatst. De controller/dimmer wordt altijd tussen de ledstrip en voedingsadapter worden geplaatst. Het voltage van de voeding en de led strip dient overeen te komen. Voorbeeld: een 12volt led strip heeft een 12volt voeding nodig. Een 24 volt ledstrip heeft een 24volt voeding nodig.

Led strip warm witledstrip voedingsadapterRGBW led strip controller  

2 Reactie's

Jeroen:
20-06-2015, 04:34:53 PM
Reageer

Goede morgen , stelt een strip met SMD-led’s ( één kleurig ) speciale eisen aan voeding en kan je die ook dimmen , b.v. met een PWM led-dimmer?

Rogier:
20-06-2015, 04:35:28 PM
Reageer

Kan ik een led-strip dubbelvouwen om bijvoorbeeld een hoek te maken?

Marissa:
20-06-2015, 04:40:10 PM

Dat is mogelijk maar dat raden wij niet aan. Het kan zijn dat ze led strip kan scheuren door de druk die erop komt te staan. U kunt het beste de leds strip knippen en weer aan elkaar verbinden. Neem contact met ons op voor verdere informatie.

Reageer